Konkurs za upis studenata na III ciklus studija/doktorski studij u 2023/2024 godini

 u VIJESTI

Na osnovu člana 106. Zakona o visokom obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 36/22), člana 21. Pravila studiranja za treći ciklus studija na Univerzitetu u Sarajevu (Broj: 01-1101-79-1/18 od 19.12.2018. godine), Odluke Senata Univerziteta u Sarajevu o saglasnosti na studijski program trećeg ciklusa studija-doktorskog studija Univerziteta u Sarajevu-Šumarski fakultet br: 01-2-55/22 od dana 23.02.2022.godine, Rješenja Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS br: 27-34-8027-6/22 od dana 30.06.2022.godine, Odluke Vijeća Doktorskog studija Šumarskog fakulteta u Sarajevu broj: 04/3 – 3572/23 od 16.10.2023. godine, Odluke Vijeća Šumarskog fakulteta u Sarajevu broj: 01/1-3786/23 od 26.10.2023          godine i odluke Senata Univerziteta u Sarajevu o saglasnosti za raspisivanje konkursa broj: 01-18-40/23 od 29.11.2023. godine, Univerzitet u Sarajevu Šumarski fakultet, objavljuje

KONKURS

Za upis studenata na treći ciklus studija/doktorski studij Univerziteta u Sarajevu Šumarskog fakulteta u studijskoj 2023/2024.godini

Raspisuje se konkurs za upis studenata na treći ciklus studija – doktorski studij iz oblasti Šumarstva.

  1. Uvjeti za upis:

Treći ciklus studija na Šumarskom fakultetu može upisati:

  • kandidat/kinja koji je stekao diplomu II ciklusa studija ili ekvivalenta po osnovu prethodnog visokoškolskog obrazovanja prema principima bolonja procesa sa ukupno 300 ETCS bodova iz odgovarajuće oblasti nauke.
  • kandidati koji su stekli diplomu drugog ciklusa studija ili ekvivalenta sa minimalno 300 ETCS bodova i akademsku titulu  magistra na drugoj akreditovanoj visokoškolskoj ustanovi u Bosni i Hercegovini;
  • kandidati koji su stekli diplomu drugog ciklusa studija ili ekvivalenta i akademsku titulu magistra na drugoj akreditovanoj visokoškolskoj ustanovi u inostranstvu, a nakon provedenog postupka nostrifikacije, odnosno akademskog priznavanja inostrane visokoškolske kvalifikacije i sticanja uslova za upis u treći ciklus studija- doktorski studij u skladu sa uslovima ovog konkursa;
  • kandidati/kinje koji su stekli naučni stepen magistra nauka iz oblasti šumarstva i hortikulture, u skladu sa propisima koji su bili na snazi prije uvođenja bolonjskog sistema studiranja, a kojima se u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevu priznaje 60 ECTS bodova, odnosno prva godina studija,
  • kandidati strani državljani prijavljuju se na konkurs pod istim uslovima kao i državljani Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo i Statutom Univerziteta u Sarajevu.
  • lica koja su završila prvi i drugi ciklus studija u skladu sa principima Bologna procesa, čija je ukupna prosječna ocjena za oba ciklusa studija najmanje 8,00 (izračunata kao prosječna ocjena svih položenih predmeta na oba ciklusa studija i završnih radova).
  • lica koja su završila postdiplomski studij organizovani prije uvođenja cikličnih studija u skladu sa Bologna principima, stekla zvanje magistra nauka i koja su ostvarila prosječnu ocjenu na postiplomskom studiju najmanje 8,00 i
  • lica koja su završila diplomski studij organizovan prije uvođenja cikličnih studija u skladu sa Bologna principima, stekla zvanje diplomirani, nakon toga završila najmanje jednogodišnji studij II ciklusa u skladu sa Bologna principima i ostvarila prosječnu ocjenu na oba studija najmanje 8,00 ( izračunato kao prosječna ocjena svih položenih predmeta na oba ciklusa studija).

Izuzetno, u slučaju kada je broj prijavljenih kandidata za upis studijskog programa III ciklusa manji od broja utvrđenih konkursom, studijske programe III ciklusa studija mogu upisati lica iz prethodnog stava koja su na prethodno završenim studijima ostvarila prosječnu ocjenu najmanje 7,50 koja su objavila najmanje dva naučna rada i koja svojom izjavom pismeno preporuči dva nastavnika koji učestvuju u realizaciji nastave na studijskom programu kojeg kandidat želi upisati. Konačnu odluku o upisu ovih kandidata nakon razmatranja referenci kandidata i referentnosti nastavnika koji je kandidata preporučio, donosi Vijeće Fakulteta na prijedlog Vijeća studija. U slučajevima kada je broj prijavljenih kandidata za upis studijskog programa III ciklusa studija veći od broja određenih konkursom, izbor kandidata za upis se vrši na osnovu rezultata postignutih na prethodnim ciklusima studija. Pri ovom se kao vodeći kriterij uzima prosječna ocjena prethodnih ciklusa studija utvrđena u skladu sa odredbama člana 14.stav 1. U slučajevima kada dva ili više kandidata imaju istu prosječnu ocjenu sa prethodnih ciklusa studija kao dodatni kriterij za rangiranje Vijeće studija razmatra kvalitet eventualno objavljenih naučnih i stručnih radova te reference nastavnika koji su eventualno dali preporuke kandidatima za upis. Rang listu kandidata za upis objavljuje Vijeće doktorskog studija, a po isteku roka za prijave usvaja je Vijeće Fakulteta i dostavlja Senatu Univerziteta.                

            Visina školarine iznosi 7.000,00 KM po godini studija.

  • Spisak potrebne dokumentacije o ispunjavanju uvjeta:
  • Prijava

Uz prijavu se obavezno dostavlja:

  • Diplomu o završenom prethodnom obrazovanju (original ili ovjerena kopija),
  • Uvjerenje o položenim ispitima ili dodatak diplomi (original ili ovjerena kopija),
  • Biografiju (bibliografija)
  • Dokaz o poznavanju jednog stranog jezika,
  • Izvod iz matične knjige rođenih,

      –     Prijavni obrazac

– Pored obaveznih dokumenata, kandidati mogu dostaviti:

– Kopije radova u kojima je kandidat autor ili koautor u naučnoistraživačkom radu.

– Potvrdu voditelja naučnog programa o sudjelovanju na naučnom projektu u zemlji i/ili inostranstvu u trajanju od najmanje jednog mjeseca. Sva dokumentacija se prilaže u originalu ili ovjerenoj kopiji. Važenje ovjere dokumentacije kojom se dokazuje ispunjavanje uslova konkursa, a koju izvrši sud, notar ili organ uprave, nije vremenski ograničeno, ukoliko nije vremenski ograničeno trajanje dokumenta koji se ovjerava. Konkursni materijali se ne vraćaju.

  • Kandidati koji ispunjavaju uslove upisa bit će izabrani u prijemnom postupku na osnovu uspjeha u dotadašnjem toku studija, a u slučaju da su kandidati ostvarili jednak uspjeh tokom studija, prednost će se dati kandidatu koji je dostavio dokaze o naučnoistraživačkom radu.
  • Maksimalan broj kandidata/studenata koji se upisuje je 12. Minimalan broj studenata potrebnih za organizovanje nastave na trećem ciklusu studija je 3. Konkurs  ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja.
  • Prijave:

      Prijave sa obaveznom dokumentacijom se podnose direktno na protokolu  fakulteta ili poštom (preporučeno) uz naznaku: „Prijava za upis na treći ciklus studija-doktorski studij“ na adresu:  Univerziteta u Sarajevu- Šumarski Fakultet, Zagrebačka 20, 71000 Sarajevo, Bosna i  Hercegovina. Za potrebne informacije kontakt tel: 033-812-490. Za sve potrebne informacije moguće je kontaktirati putem email: info@sfsa.unsa.ba.

     Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzimati u razmatranje.

Recent Posts
Poštovani, unesite Vaš upit !

Not readable? Change text. captcha txt