Ljetnja škola – IV dan

 u VIJESTI

Partnerstvom Šumarskog fakulteta sa Georg-August-Universität Göttingen,realizira se projektna aktivnost „liveSciences“ sa ciljem razmjene znanja i iskustva o tradicionalnim načinima gospodarenja šumama u BiH. 

Kao odredište četvrtog dana na lokaciji Gajevi – Srednje gostujućim studentima je sa zadovoljstvom demonstriran tradicionalni način iskorištavanja šuma uz pomoć animala. Svojstvena atrakcija koja se ne primjenjuje u njemačkom sistemu gospodarenja izuzetno je podstakla kolege iz Getingena na diskusiju.

Na pitanja gostujućih studenata odgovarao je domaćin Amir Ramić, dipl. ing. šum., šef Šumske uprave “Srednje“. Kao preduzeće koje pruža podršku u organizovanju naučno – obrazovanih edukacija, izuzetna je prilika bila da zajedno predstavimo iskonske šumske ekosisteme sačuvane vijekovima pravilnim načinima gazdovanja, koje omogućuju potrajno gazdovanje našim najvrijednijim prirodnim resursom – šumom. Također,studenti su vidjeli proces iskorištavanje drvne mase iz sastojine, primicanje, čišćenje, krojenje te transport sortimenta čime se u potpunosti zaokružuje proces proizvodnje. Uz svečani ručak organizovan u režiji domaćina, prigodno se obratio Benaris Čehajić, dipl. ing. šum., šef Organizacione jedinice “Šići“ koji je detaljno pojasnio razloge upotrebe animala u šumarstvu, normativ ishrane ,zdravstvenu zaštitu i potrebnu opremu koju koriste animali prilikom radnih operacija. Kolega Čehajić je također objasnio gostima da našim prirodnim šumama obitavaju vrste velikih zvijeri (medvjed, vuk),ptice poput velikog tetrijeba i sl. koje su svoj mir, sklonište i hranu našli u našim iskonskim šumama.  

U ime studenata iz Sarajeva i Getingena, koristimo ovu priliku da se zahvalimo preduzeću KJP „Sarajevo – šume“ d.o.o. Sarajevo na nezaboravno provedenom danu i prenesenom iskustvu i znanju koje su studenti stekli prilikom posjete Kantonu Sarajevo. 

Tekst : Erdal Brutus  

Foto : Nedim Nogo, Bachelor šumarstva 

Recent Posts
Poštovani, unesite Vaš upit !

Not readable? Change text. captcha txt