Ljetnja škola – III dan

 u VIJESTI

Trećeg dana Ljetne škole koju Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu realizira sa partnerom Georg-August-Universität Göttingen,na projektu „liveSciences“, gdje je predviđena tema za obradu prema agendi bila “Izdanačke šume u Bosni i Hercegovini i njihov sistem gospodarenja.“ 

Prema dinamici aktivnosti koju domaći studenti zajedno provode sa kolegama iz Njemačke uputili su se na planinu Ormanj nedaleko od Hadžića. Srdačnu dobrodošlicu i transport do odredišta omogućilo je KJP „Sarajevo – šume“ d.o.o. Sarajevo. U svojstvu domaćina studentima i profesorima se obratio Mr. šumarstva Alen Muharemović. Za prvo odredište studenti su imali priliku vidjeti aktivnosti na pripremi sastojine za konverziju u viši uzgojni oblik. Nakon razgledanja sastojine i konstruktivne diskusije na licu mjesta ista je nastavljena u mjestu Musići kod Hadžića na kojoj su studenti vidjeli različite stadije degradacije šuma bukve ( od šikare do strukturne jednodobne sastojine). 

Po završetku stručnog dijela ekskurzije kao odredište za kraj produktivnog dana studenti su posjetili simbol opsade glavnog grada BiH koji je sigurno među najposjećenijim turističkim odredištima u KS – „Tunel spasa“ koji je nezaobilazna atrakcija i čuvar institucionalnog sjećanja na najteže dane za sve Sarajlije. Potreseni prizorima i riječima kustosa Edisa Kolara studenti su bar za kratko vidjeli istinu o borbi za preživljavanje koja je trajala 4 godine. Njemački studenti su se tako detaljno upoznali sa istinom o agresiji na BiH, te puni utisaka zahvalili se domaćina koji su im omogućili da vide moderan spomenički kompleks. 

Tekst : Zinaid Karadža, Bachelor šumarstva  

Foto : Selma Vehabović, Bachelor hortikulture 

Recent Posts
Poštovani, unesite Vaš upit !

Not readable? Change text. captcha txt