Informacija o realizaciji projekta „Inventarizacija i valorizacija novih poliploidnih oblika bosanskohercegovačke biljne raznolikosti“

 u VIJESTI

Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu kontinuirano doprinosi istraživanju ukupne biljne raznolikosti Bosne i Hercegovine sa posebnim fokusom na drveću kao ključnoj poveznici šumskih ekosistema. Nedovoljna proučenost šumskih ekosistema u Bosni i Hercegovini kroz analize različitih genetičkih atributa je evidentna kroz detekciju nepoznatih i novih formi raznolikosti u dijelu svijeta šumskog drveća, a što je potvrđeno kroz projekat Inventarizacija i valorizacija novih poliploidnih oblika bosanskohercegovačke biljne raznolikosti. Projekat čija ukupna vrijednost iznosi 45.412 KM je sufinansirao Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 30.000 KM.

Projektne aktivnosti su realizirane u periodu od 22. 04. 2019. do 22. 04. 2020. godine. Cilj projekta je bio inventarizacija i valorizacija prirodnih entiteta i procesa unutar kompleksa obične mukinje (Sorbus aria s.l.), jedne od najintrigantnijih vrsta evropskog drveća, čija je ukupna raznolikost generirana kroz međusobno povezane procese hibridizacije, poliploidije i apomiksije. Projektne aktivnosti su realizirane u saradnji između Šumarskog fakulteta u Sarajevu, Université Paris-Saclay, CNRS, AgroParisTech iz Francuske te Instituta za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu. Ostvarivanje zadatih ciljeva je zahtijevalo brojna lokalna i regionalna terenska istraživanja koja su obuhvatila uzorkovanje populacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Projektni tim je istraživanja temeljio na upotrebi protočne citometrije, molekularno-genetičkim i morfometrijskim analizama. Ostvareni rezultati su nedvojbeno ukazali na postojanje specifičnih oblika biljne raznolikosti unutar kompleksa Sorbus aria s.l. u Bosni i Hercegovini i regionu kao i na područja unutar kojih se kontinuirano odvijaju procesi generiranja nove biljne raznolikosti. Istražena područja predstavljaju iznimno važne tačke u kontekstu konzervacije bosanskohercegovačke biljne raznolikosti u funkciji njihovog dugoročnog očuvanja. Sveukupne projektne aktivnosti su bile usklađene sa operativnim ciljevima iz Strategije zaštite okoliša FBiH, Strategijom i akcionim planom za zaštitu biološke raznolikosti BiH (2015-2020) te Zakonom o zaštiti prirode Federacije BiH.

(kontakt za dodatne informacije: a.hajrudinovic@www.sfsa.unsa.ba)

 

Projekat je sufinansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH (www.fzofbih.org.ba)

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Šumarskog fakulteta u Sarajevu i ne predstavlja nužno stav

Fonda za zaštitu okoliša FBiH

Recent Posts
Poštovani, unesite Vaš upit !

Not readable? Change text. captcha txt