PROJEKTI I STIPENDIJE

Informacije o projektima i stipendijama, te načinu aplikacije:

 

1. )Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini objavljuje poziv za podnošenje prijedloga projekata za „Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020, Prvi poziv za projekte“ koji se finansira iz sredstava Predpristupne pomoći za ovaj program za 2014, 2015. i 2016. godinu. Kompletan Vodič za aplikante kao i ostala dokumentacija je na raspolaganju na sljedećim web stranicama: https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-

services/index.cfm?do=publi.welcome i http://europa.ba/?page_id=1084.

 

Rok za podnošenje projekata je 02/12/2016 u 16:00 sati (Briselsko vrijeme).

 

2.) Program stipendija njemačke privrede za 2017. godinu na njemačkom i engleskom jeziku.

 

Cilj programa je da se studenti i apsolventi upoznaju sa organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem velikih i uspješnih kompanija, kako bi kasnije to znanje i iskustvo prenijeli kroz svoj budući radni angažman u BiH. U okviru ovog programa studenti viših semestara, apsolventi kao i oni koji su završili studij i stekli prvo radno iskustvo imaju priliku apsolvirati praksu u prestižnim njemačkim kompanijama u trajanju od 3 do 6 mjeseci. U programu učestvuju njemačke firme iz različitih oblasti kao što su ekonomija, finansije, energetika, automobilska industrija, elektrotehnika, informatika, mediji/germanistika, projektni menadžment, zaštita okoliša, arhitektura, građevina, poljoprivreda i druge. 

 

Program finansira Vlada SR Njemačke uz koordinaciju Odbora njemačke privrede za istočnu Evropu. Program obezbjeđuje smještaj, putne troškove, zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u Njemačkoj te mjesečni džeparac.

 

Program stipendija njemačke privrede sprovodi se po jedanaesti put na području BiH, uz podršku Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK BiH) kao lokalnog partnera programa.

 

Apliciranje je moguće od 1.10. do 11.11.2016. godine. Više informacija i online prijave: www.stipendienprogramm.org .

Prodekan za medjunarodnu saradnju

 

prof.dr. Sead Vojnikovic