Počeo Međunarodni simpozijum Čovjek - Šuma - Nauka

Svečanom ceremonijom u hotelu Holiday u Sarajevu u srijedu 10. oktobra 2018. godine otvoren je trodnevni međunarodni simpozij „Čovjek – šuma – nauka“ (PEFOSS), organiziran u povodu obilježavanja 70 godina uspješnog rada Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 
Međunarodni simpozij „Čovjek – šuma – nauka“ (PEFOSS) okupio je više od 250 učesnika, a predavači na simpoziju su neki od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti šumarstva i hortikulture iz Austrije, Bugarske, Češke Republike, Italije, Poljske, Njemačke, Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Švicarske, Portugala, Rusije, Ukrajine, Turske i Bosne i Hercegovine.
U prepunoj Kongresnoj sali hotela Holiday, PEFOSS 2018, otvorio je Dekan fakulteta Prof dr. Mirza Dautbašić, koji je biranim riječima najprije pozdravio uvažene goste i delegacije, a potom se osvrnuo na sve one koji su svojim radom dali doprinos u osnivanju Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te tokom 70 godina od njega stvorili ozbiljnu i respektabilnu Instituciju u evropskim i svjetskim okvirima. Dekan fakulteta je podsjetio prisutne na obavezu Šumarskog fakulteta kao lidera u naučnom i stručnom razvoju šumarske nauke i struke, ali i kao lidera u očuvanju svih vrijednosti šuma kao najvažnijeg prirodnog resursa u BiH i digniteta Šumarskih stručnjka.
Uvaženi gosti i delegacije su istakli značaj saradnje sa Šumarskim fakultetom, te istakli bezrezervnu podršku daljem razvoju Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Nakon svečane ceremonije, Simpozijum je nastavljen izlaganjima pozivnih predavača iz Njemačke, Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te je nakon pauze nastavljen rad i izlaganja predavača iz sedam sekcija unutar Simpozijuma:
CLIMO, FOREST INGENEERING, INTEGRATED FOREST PROTECTION, FOREST ECOLOGY AND BIODIVERSITY, HUMAN-ENVIRONMENTAL INTERACTIONS, SILVICULTURE, FOREST MANAGEMENT PLANINNG AND LANDSCAPE ARHITECTURE.