Počelo 5. međunarodno savjetovanje «Šumarsko inžinjerstvo jugoistočne Evrope – stanje i izazovi»

Počinje 5. međunarodno savjetovanje «Šumarsko inžinjerstvo jugoistočne Evrope – stanje i izazovi»

Bjelašnica-Igman, 13. septembar/rujan 2018.
U organizaciji  Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas počinje 5. međunarodno savjetovanje:

»Šumarsko inženjerstvo jugoistočne Evrope – stanje i izazovi«

Tokom dvodnevnog savjetovanja koje će se održati na Belašnici i Igmanu vodeći regionalni stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine iz oblasti šumarskog inženjerstva predstavit će naučne i stručne radove o temama koje se tiču aktuelnog stanja u ovoj oblasti u regionu, kao i savremenih trendova i izazova koji stoje pred strukom.

U okviru dvodnevnog savjetovanja vodeći regionalni eksperti predstavit će naučne i  stručne radove o tehnikama i tehnologijama u iskorištavanju šuma , šumskoj prometnoj infrastrukturi, mehanizaciji u šumarstvu, eroziji i konzervaciji zemljišta i voda, korištenje šumske biomase, ergonomiji i sigurnosti pri šumskom radu i šumskim proizvodima.

Ovo, peto po redu savjetovanje je još jedan događaj kojim Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu obilježava 70 godina uspješnog rada i postojanja.

 

«Dozvolite mi da vas srdačno pozdravim i zaželim uspješan rad ovog Savjetovanja. Hvala što ste se odazvali našem pozivu i svojim prisustvom dali doprinos proslavi našeg značajnog jubileja – 70 godina uspješnog rada i djelovanja Šumarskog fakulteta u Sarajevu. I ovo Savjetovanje je jedan u nizu događaja kojim obilježavamo naš jubilej, naših burnih i ponosnih 70 godina. Ne sumnjam da će ovo Savjetovanje dati odgovore na neka od otvorenih pitanja vezanih za šumarsko inženjerstvo, predstaviti savremene trendove i izazove sa kojima se susrećemo u jugoistočnoj Evropi», kazao je prof. dr. Mirza Dautbašić, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.